Gerrit Siersema

IK BEN GEEN BINNEN-MENS

Interview met de baas van Het Groene Buitenland

Wij ontmoeten Gerrit Siersema (67) op zijn prachtige Groene Buitenland, een stuk land in de buurt van Krommenie.

Het is mooi februariweer en Gerrit is volop bezig om de tuin weer klaar te maken voor een nieuw oogstjaar. Wanneer hij zijn schop tegen de schuur geplaatst heeft, is het eindelijk tijd voor een kopje koffie en om hem enkele vragen te stellen over zijn grote hobby tuinieren en zijn werk als eigenaar van het Groene Buitenland.

Gerrit, vertel eens: hoe ben je tuinder geworden?

De filosofie van zelfredzaamheid vind ik al lang heel belangrijk. Ik heb altijd al een tuintje gehad, een tuintje bij huis, een moestuin of een gehuurde tuin. Ik heb het altijd heel leuk gevonden om mijn groenten te verbouwen. Later zat ik samen met mijn dochter soms te filosoferen over zelf groenten verbouwen en groenten te verkopen. Op een gegeven moment hing er een advertentie bij de natuurvoedingsvoedingswinkel bij de Knapzak in Wormermeer. Daar stond op ‘Ter overname: een productietuin’. Die tuin heb ik gekocht en zo ben ik begonnen. Ik ben begonnen met één vrijwilliger en nu heb ik al langere tijd vijf vrijwilligers.

Waarom ben je de tuin begonnen?

Ik vind het prettig om voor mijzelf te werken en eigen baas te zijn. Ik werkte bij de post, een werkgever. Dat was niet mijn uiteindelijke tijdsinvulling. Ik wilde er graag iets bij doen wat ik heel graag doe en waar ik altijd heel veel plezier in heb. Met die tuin kon ik ook in een ander deel van mijn inkomen voorzien. Plezier en inkomen laten zich in de tuin heel goed combineren.

Waarom vind je het zo prettig om te doen?

Ik vind het heerlijk om buiten te zijn, in de natuur en met de elementen. Iedereen weet het en iedereen ziet het: ik ben geen binnen-mens. Ik wil graag in de natuur zijn en al de elementen voelen. Het geeft mij ook een enorme kick om mijn eigen groenten te verbouwen. Ook wil ik graag biologisch werken. Zelf denk ik dat het beter is voor mensen, het is, zo zou je kunnen zeggen, wezenlijk voor het welzijn van mensen. Graag wil ik de groenten zo puur mogelijk verbouwen. Graag wil ik mijzelf, de mensen en de natuur als het ware in balans te houden, althans zo zie ik dat. Het is ook duidelijk dat het voor iedereen gezonder is om biologisch voedsel te eten. Het is ook belangrijk dat mensen zich ervan bewust worden dat je de aarde natuurlijk kunt behandelen.

Hoe ga je zo in het jaar te werk?

Nou, in januari ga ik de grond bewerken. Dat betekent alle groenteresten van het land halen en naar een composthoop brengen. Dan wordt de grond ook gespit. Door het spitten wordt de mest verdeeld over de grond. Dan maken we ook een teeltplan voor het jaar. In februari ga ik dan de vruchtbomen snoeien en eventueel verplanten als dat nodig is. We maken in die weken de grond zaai-klaar. Dan bestellen we ook de zaden, de planten en het pootgoed. Half maart wordt er gezaaid, geplant en gepoot en in april zijn de eerste groenten al klaar. De raapstelen uit de kas of de bosuitjes. In mei is er die grote explosieve groei van producten en oogst en moet er al onkruid bestreden worden. Dan staat alles in bloei en is het hier op het Groene Buitenland een paradijs. Gehakt en geschoffeld wordt er dan volop. Juni is er veel oogst van van alles, zoals bieten, sla, de eerste kooltjes. Juni blijven we volop bezig en zijn er de vroege aardappels. De bessen zijn dan klaar, rode en zwarte, en aardbeien. Voor een tuinder zoals ik de beste tijd van het jaar. In juni moet ik weer zaaien en plantgoed bestellen voor de naoogst die doorloopt tot eind september. Juli is pruimentijd. Voor mij persoonlijk is dat de toptijd. Ik eet er dan zelf meer van op dan ik verkoop. De tuin is dan zo gul; het lijkt dan wel niet op te kunnen. Augustus ga ik soms even tussenuit, dat kan dan, en als ik terugkom dan is het weer tijd om te schoffelen en te hakken om de naoogst te redden. September zijn de appels klaar en zijn er de appel- en perenpluk dagen. Dat loopt door tot in oktober door. Oktober komt er nog steeds veel van het land en is het de tijd om bewaargroenten veilig te stellen zoals uien en bieten. Anders krijg je de muizen er in. November en december zijn de klussenmaanden en nemen we de tijd om alvast over het volgend jaar na te denken. Dan wordt het gelukkig even wat rustiger. Dan verkoop ik nog knolselderij, prei, boerenkool en de laatste sla.

 

Wie helpen jou bij de tuin?

Ik werk al langere tijd met enkele vaste vrijwilligers. 
Jaco is de klusjesman en is ook ruim inzetbaar in de tuin. Hij helpt vooral bij het snoeien van de bomen en het maken van eigen compost. Onze andere medewerkers waaronder Jan, Ewald, Roelie en Nike werken een vaste dag in de week op de tuin. Zij ondersteunen bij onkruidbestrijding en bij andere werkzaamheden.

Mijn vrouw Nadine helpt mij met klantencontact, facturering, verkoop, sociaal media en website.

Ik leer ook stagiaires de kneepjes van het vak biologisch tuinieren.

Wie helpen jou bij de tuin?

Ik werk al langere tijd met een aantal vaste vrijwilligers.

Saul werkt al 17 jaar als vaste medewerker op de tuin. Saul is een superkracht en is bijzonder breed inzetbaar. Hij weet overal wat van.
Jaco is de klusjesman en is ook ruim inzetbaar in de tuin. Hij helpt vooral bij het snoeien van de bomen en het maken van eigen compost. 

Nadine zorgt voor de administratie, helpt klanten en abonnees en beheert de website en Facebook pagina. 

De andere medewerkers ( man en vrouw) werken een vaste dag in de week op de tuin. Zij ondersteunen bij onkruidbestrijding en bij andere werkzaamheden.


Wat kunnen andere in de tuin doen?

Wij willen graag veel mensen betrekken bij het tuinwerk of plukken. Wij denken dat het een gezonde verbinding geeft. Het is goed om met de handen in aarde te zitten en wij denken dat dat veel mensen heel goed doet. Het is goed als mensen zich verbonden voelen met de natuur en met hun eigen voeding. Ze zijn op de tuin bezig en nemen daarna ook wat van mee voor thuis.


Wat is jouw vijfjarenplan?

Wij zijn nu met zelfoogst abonnementen bezig. Mensen nemen dan een abonnement of een strippenkaart en kunnen dan hun eigen groenten voor de week oogsten. Wij zijn in 2017 mee begonnen en het is een ware success geworden. 


Sinds een paar jaren geef ik ook samen Jaco en Nadine een cursus moestuinieren voor beginners. Mensen leren een tuin opzetten en onderhouden. Daarmee maken we mensen enthousiast om te tuinieren met respect voor de natuur.


Tevens is Het Groene Buitenland sinds 2019 een gecertificeerd leerbedrijf. Onze laatste twee stagiaires volgden les aan de Warmonderhof, een opleidingscollectief voor biodynamische landbouw.


Wij  leveren ook al een aantal jaren aan de Buurderij Alkmaar. Ons streven is steeds dichterbij consumenten te komen en zodoende de kwaliteit en bijzondere smaak van onze producten te promoten.